HKGalden體育臺
發表文章發起投票
[跑步/減肥]GoDone 長跑
鍾意跑步、想減肥、又或者想挑戰自己的你,
歡迎你加入我地既跑步群: [/size=4]

[blue]GoDone 長跑 (GoDone Runners)
http://www.facebook.com/GoDoneRunners[/blue] [/size=6]
[purple]我地的團體有來自不同地方的跑友,無論快定慢,我地都好歡迎你的加入
[/size=6][/purple]
逢星期三:斧山道運動場 - 速度課/跑街
逢星期五:港島(跑馬地馬場) - 慢跑 新手極度推薦
逢星期日:無定向跑,隨時不同
其他日子:不定

[red]GO for it and get it DONE![/red][/size=6][/b][/quote]
Good0Bad0
2013/06/17, 6:06:26 早上
本貼文共有 31 個回覆
此貼文已鎖,將不接受回覆
[green]GoDone 長跑Facebook Group成員已達至[red]290人[/red][/size=6]
裡面有更多跑手分享有關跑步知識
有興趣請留下你們個人Fackbook Page於表單上就會審批
http://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dHFCMlR3NDFoRWNlVkw1SVFqNHh5Z3c6MQ#gid=0
最後多謝各巴絲們鼎力支持,細佬我將會繼續努力
跑得更遠的路 [/b][/green]
[/size=4]
[blue]如果各位巴絲見到T___Y____,個個就係會長黎[/size=4][/blue]
#12013/06/17, 6:59:56 早上
引用快速引用
[green]
我跑,故我在
[/green][/size=6]

[navy]無論是第一次參與跑步,或者已經跑左好耐既巴絲
花少少時間睇下跑步的知識領域
相信您睇完這些知識層面,都會欣賞跑步方面的魅力
甚至放下鍵盤,落樓下跑三五七個圈
盡情地揮發汗水與壓力
[/navy]

[IMG]http://i.imgur.com/Pjzcr.jpg[/IMG]

[purple]此post會列出常見跑步Q&A,裝備討論,減肥,跑姿影片,膝蓋保護
上述均會於往後回覆作出介紹
因此請各巴絲高抬貴手,不要作出留名的動作
以免令此post的連貫性遭到破壞
[/purple]

[maroon]
歡迎各巴絲繼續前來GoDone長跑討論Post
[/maroon][/size=6]
#22013/06/17, 7:00:31 早上
引用快速引用
[purple]跑步Q&A[/purple][/size=6]

[blue]Q.為何要跑步?[/blue]
[red]告别肥胖身材,防止你的骨骼/肌肉退化、抵抗疾病、維持並提高整體的身體狀況、讓你更加自信、放鬆自己、減輕壓力、隨時隨地,簡單。[/red]

[blue]Q.跑鞋既壽命有多少?[/blue]
[red]一般都為800km,反而體重較大既跑手就會磨蝕更快。
不同鞋款、不同跑姿、不同身型的人都有分別, 可以參考實際情況:
1) 鞋底有無蝕(蝕太多就買過對啦)
2) 腳踝鞋底避震果舊膠硬度(如果比起全新鞋有明顯硬多左, 買過對啦)
[/red]

[blue]Q.剛開始跑步,怎麼規定自己最適合的時間或距離?[/blue]
[red]A:許多初學跑者,往往一開始跑得很快,接著便體力耗竭而停了下來,所以建議剛開始跑步的人,要用時間代替距離作為跑步的測量單位,一次約20分鐘,一旦你以時間作為規範,就比較容易穩定下來,不會越跑越快,這樣比較不會因為太攰或太喘而無法持續。當你覺得20分鐘跑起來相當輕鬆,就可以5分鐘為單位慢慢往上加。[/red]

[blue]Q.我係肥仔肥女黎架喎,可以點?[/blue]
[red]要最低消費45分鐘以上,仲要配合減脂心跳率,燃燒心跳率為(220-age)x0.7。無心跳錶唔緊要,如果跑步期間可以講一句完整說話亦可。還要配合飲食習慣。也不要日日跑,請隔日間選擇其他運動。[/red]

[blue]Q.超,我唔用跑鞋跑都得啦,成詩京巴打你都on9既[/blue]
[red]好可能罵我的人係骨格精奇,Fine,畢竟我也恨唔到。但係大部分巴絲都係平凡,選擇好的跑鞋,也是為了保護足弓、膝蓋和腳踝,也是為了避免傷痛。記住呀裝備不是萬能,沒有裝備卻是萬萬不能。[/red]

[blue]Q.我應該幾點跑,跑之前食唔食野?[/blue]
[red]跑步時間選擇下午或者晚上較佳。最好就跑之前兩小時食野, 就唔會餓住, 又唔會濟左。
飯後跑步的話預兩小時後也更好。[/red]
#32013/06/17, 7:01:02 早上
引用快速引用
[blue]Q.點呼吸?[/blue]
[red]我見過有唔少跑友可能因為唔同的原因,
導致到好多時呼吸好急速, 跑1-2k就好辛苦。
如果你有以上的煩惱, 可以試下「2步一吸、2步一呼」(隻腳每一下落地等於一步)
再加上減慢你的速度, 應該就可以跑得長d時間同距離
如果唔係肺內做氣體交換既時間唔夠,只會越Chur越唔夠氣[/red]

[blue]Q.有咩網可以計距離?[/blue]
http://www.walkjogrun.net/

[blue]Q.點熱身?[/blue]
[red]跑前和跑後一定要慢慢慢跑10分鐘左右,讓身體稍微發熱後便拉伸。跑前動態拉伸讓你身體進入狀態,跑後靜態拉伸讓你恢復加快。這個很重要,也是預防運動傷害的關鍵。
For上班人士:跑後最緊要慢跑/行到呼吸順左+拉鬆返D筋, 跑前就真係需要起碼4-5分鐘慢慢跑(超慢個隻,跑暖個身,年齡越大warm up時間需時越大)

跑前動態拉伸:http://www.runnersworld.com/stretching/dynamic-routine
跑後靜態拉伸:http://www.runnersworld.com/stretching/the-body-shop-happy-endings
[/red]
#42013/06/17, 7:01:37 早上
引用快速引用

[teal]跑姿方法與實踐[/size=6][/teal]

[green]現今既都市人,大多都係以後跟跑法作主流。但係往往令膝蓋痛症產生。從而令到各巴絲放棄人類最原始的運動,看到這個post,你們有褔了。因為以下落黎會介紹pose running。希望大家學之前,請唔好有灰心的態度,最佳的學習期於對成績無追求或受傷過後的復康[/green]

[violet]Pose-running[/violet][/size=5]

[brown]1.不管是支撐或者落下,從腳踝開始令身體維持為一個整體打直前傾。
2.使肩膀、臀部同腳踝保持在一直線上。
3.膝關節始終保持彎曲,唔好打直。
4.保持彎曲後,其支撐點同體重會落在蹠球部上(前腳掌)。
5.雙腳轉換支撐點既速度要快。
6.在轉換支撐點個陣,利用後大腿肌,直接將腳踝從地面朝臀部拉起。
7.盡量減短支撐時間。
8.腳掌支撐在地面時盡量不出力、保持放鬆同輕巧。
9.唔好用腳掌或腳尖蹬地,只是向上抬。
10.唔好以腳踭著地,更加唔好在轉換支撐點時將重量壓在腳踭上,但腳踭可以輕微掂地。
11.腳掌每一次的著地點要落在通過臀部與膝蓋的直線之後。
12.唔好將重量轉移到腳趾上;當重量落在蹠球部時,就馬上把腳踝向上拉起。
13.加速時不要加大步伐,或者刻意加大動作的幅度(包括手同腳),這些都是加速的結果,而非原因。
14.唔好把膝蓋與大腿前後擺動得太遠。
15.唔好把腳踝前後擺盪,只係上下移動而已。
16.抬起腳踝之後,使大腿與膝蓋保持放鬆。
17.唔好太過在意跨步與落下,只是抬腳。
18.你的雙腿並非依靠任何其他的肌肉活動,而是隨著自身的重量,受重力的作用、肌肉收縮力與動力自由落下。
19.不要以腳尖蹬地,也不要以腳尖著地。
20.腳踝始終保持在放鬆的狀態,不用訓意內縮或打直。
21.手臂擺動時保持自然輕鬆,只要讓身體在移動腳步的時保持平衡即可。[/brown]

http://www.youtube.com/watch?v=oN1x3Ik1t5Y
#52013/06/17, 7:02:34 早上
引用快速引用
[green]喜有此履[/green][/size=6]

[purple]作為一個跑步愛好者,我想說跑步是一種令人心境暢快既運動
我愛上跑步既原因正正就係快樂
但係往往跑步整傷就會令人感到沮喪
原因之一就係揀鞋揀得唔合適
合適並不是指我著對鞋好舒服呀,有好多避震呀
而係我想講就係每個人都有佢既腳型,揀鞋時必需作出嚴謹既態度
同埋大部分人都只多以金錢黎量度,要說的是慳不得呀
以下我將會展示三種腳弓以及應對既鞋款:

以順序為扁平足、高足弓、正常足弓

針對扁平足應該以穩定型跑鞋為主,少許低足弓則以控制或穩定為主
針對高足弓應該以偏軟既緩震型跑鞋為主
正常足弓就其實唔駛理會得太多,但係跑長既時候則以穩定型跑鞋較好

不過如果唔明的話就盡可以問我吧
沒有合適既履,又怎能跑步時有喜呢
[/purple]
#62013/06/17, 7:03:12 早上
引用快速引用
[blue]裝備討論[/blue][/size=6]

[green]跑手的裝備包括左衫,褲,鞋等等,隨左四季之變,每個季節也有不一樣的服裝。因應個人之體質黎選擇跑步衣著。[/green]

[navy]
在衫呢個方面上,如果大家跑超過一小時, 就建議大家搽下凡士林於乳頭,唔係講笑,曾經有長跑好手因長途訓練中磨損。因此請務必注意,有備無患。
[/navy]

[orange]在跑褲方面中,如果肥仔肥妹的話,請格外留意,又要好似上述咁,只不過位置轉變到兩邊鼠蹊部,即是大腿內兩側,防止磨損。[/orange]

[maroon]在跑鞋方面,選擇跑鞋是一門大學問,佢係左右傷患主因之一,因應你的體型,腳弓。個人推介Mizuno與Asics等兩大跑步界產品,為了大家得知,以下圖片將分別兩牌子的外型。以免買錯,至於有巴打問我,點解唔推nike/adidas?我覺得nike係跑鞋方面尚未成熟,adidas既口碑又無兩大日本牌子好。
Mizuno 好處: 亞洲人腳型, 價錢平(比起nike/Asics 的同級)
壞處: 樣衰(近年好左), 舒適度無Asics咁高(大多數)(因人而已)

Asics 好處: 亞洲人腳型, 舒適度最多(比起其他牌子的同級)
壞處: 價錢最貴(比起其他牌子的同級), 樣一般(近年好左)

nike 好處: 樣靚
壞處: 有部份款聲稱跑鞋, 但係對此有疑問, 價錢貴(比起Mizuno/adidas的同級), 舒適度一般

adidas 好處: 樣ok靚, 價錢平(同Mizuno差不多, 有時adidas會平d)
壞處: 好唔少人都唔太岩腳型, 舒適度一般

選擇跑鞋時要點歸納:
1.最好去具專業知識既跑步用品店,店員受到專業培訓,一定幫到你。
2.買鞋可以著舊跑步鞋,店員可以根據舊鞋黎得知你既跑步方式同風格,亦可推薦到合適跑鞋。
3.睇返舊鞋,平排咁放黎睇。如果對鞋都向中間傾斜,咁就要買穩定性較好既鞋。鞋向兩邊傾斜則以高足弓且減震既跑鞋。
4.為左合腳,請下午購買跑鞋。
5.最少試穿10分鐘,確實買既時候對鞋係good fit。唔好諗買大左/買細左而著得耐d,跑鞋沒有試穿期。
6.著完試下企起身望下對鞋,如果見到腳指既輪廓出左黎,姐係細左
7.企起身,將手指公放係鞋到,預留一隻手指公位
8.腳跟應該剛剛包好,唔會有滑動情況,亦可以同時令腳趾郁動。
9.計算跑步量,需求越高,對鞋既質量也要成正比例。
[/maroon]
[IMG]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/859253_445489632188472_204603277_o.jpg[/IMG]
#72013/06/17, 7:04:09 早上
引用快速引用
[maroon]減肥心得[/maroon][/size=6][red](由不脫知女生絲打提供)[/red][/size=6]

[brown]9個月減50磅既心得:

1.減肥要做到健康飲食+優質睡眠+適量運動
2.唔可以比自己捱餓,一餓就冇力做運動!減肥都可以食得好飽!只要你食嘅野係天然有益食物,食到好飽都得!
3.戒垃圾食物!m記零食汽水之類!初初我以為好難,原來好易戒到!當你睇到佢地食物營養標籤,你就知食呢堆野落肚係幾無為。浪費哂我D運動、浪費我D食野限額。我寧願用哂所有限額去食高質素牛排,都唔會再食加工食物!
4.消脂要做帶氧運動,請搵一樣自己鍾意做的帶氧運動做30mins-60mins。重磅人可以試急步行或游水,冇咁傷膝。另外唔好問我有冇得局部減肥,或sit up係咪可以減肚腩之類白痴問題!要瘦邊忽先冇得你揀,要減肚請做帶氧!
5.我極力建議帶氧之餘要加做舉鐵強化肌肉,肌肉強化左一來平時運動冇咁易傷、二來肌肉可以消耗熱量、促進新陣代謝。唔好同我講冇錢去gym room做,有不少人係落公園操、或買對啞鈴係屋企已練到全身!啞鈴都冇請攬住包米或書包做負重,總之有心實做到
6.做運動減肥係好需要連貫性,一星期拎4-5日做帶氧運動!即使唔得,唔緊要!係屋企都做下卷腹,玩下啞鈴,迫自己郁下。培養做運動習慣及興趣,遲下你就會上癮,每日唔出身汗唔舒服
7.有D人跟餐單,或戒某一類食物(eg飯、麵包)我係十分反對的!!!因為一唔跟餐單,係好會反彈!加上唔可以成世人都咁食法嘛
8.我主張咩都可以食,包括垃圾食物、煎炸野,所有肥野!戒到好清,咩都白烚冇味,人生真係冇哂樂趣囉!食還食,要識控制次數、分量。每次過下口癮就停啦,好似我初初減肥,有薯片食,我食3塊就停手啦。
9.所謂健康飲食,好簡單。跟食物金字塔,一定要食足三餐!減肥人早餐食勁豐富,午餐就普通,晚餐就一般。但我係唔得ge!我早上食唔到咁多野落肚,所以我係早餐普通,午餐豐富,晚餐就一般!
10.烹調方法少糖油,,叫一個咁鍾煮野食加食野嘅人食白烚冇味野我寧願去食!我依然食炒菜炒肉!
[/brown]
[brown]11.減肥可以食少d殿粉質,但唔係完全唔食!我lunch食大大碗飯,有時用薯仔代替飯!多菜少肉,做唔到唔緊要,因為我都做唔到 我係多菜多肉,食瘦肉/白肉就ok啦!千其唔好戒肉,要吸收多d蛋白質,唔好令肌肉流失,人越多肌肉對減肥越有利!
12.出街食飯一定要戒汁!汁好鬼肥,食咁多落肚又係好on9!最好飲熱飲!
13.磅數不準確!不能反映所有!唔需要為重左幾磅而唔開心!度寸數,照鏡或影相比較係最準!
14.學識睇食物營養標籤揀食物,小心低脂食品!佢係低脂呀但好鬼多糖,例如雀x低脂乳酪!要揀得精明呀!
15.袋定D小食係身,因為我係一餓就做唔到運動!所以我一餓就會立即搵野食!為左唔影響運動表現,為左唔比自己有肚餓感出現及唔想下餐因為餓食多左,我會袋D小食係身,早期我有梳打餅,紅莓乾。而家有9粒果仁,總之一餓就拎少少出黎食,冇飢餓感出現就停手!唔好食到飽先停呀!由於我咁食法,我減左咁耐我係冇餓過
16.唔好為食左餐肥野內疚!好鬼憎D人食完餐勁就後悔,怨天怨地怨自己!唔該一係食之前諗清楚應唔應該食,一係唔食,決定左要食就開開心心咁食!唔好後悔!減肥人一樣可以BBQ、打邊爐、食自助餐。都係回歸返第8點:要識控制次數,分量,要識節制!要食得精明!食完餐勁嘅打後幾日食返清淡就OK啦!
17.最緊要呢點:減肥係持久戰,我見得太多人太大壓力而放棄!心態/心理質素比起你食乜做乜運動來得重要!要保持樂觀心態,唔好將焦點放落磅數,應著重體能提升,感受身體改善,視落磅係bonus!我每個月見自己體能好左仲開心過落磅
18.一定要記住呢點!減肥唔係為別人!唔係為社會無聊價值觀!係為健康!為自己!為真心愛錫你嘅人!(eg家人、情侶會擔心你健康)要為自己身體負返責任!老實講,我係驚死,所以先咁比心機減肥!
[/brown]
#82013/06/17, 7:05:34 早上
引用快速引用
依家係gadone長跑
#92013/06/17, 7:05:55 早上
引用快速引用
[blue]最佳新手跑步計劃(從未跑過步既巴絲必看)[/blue][/size=6]

[teal]以下既8日行路,目的係令身體逐漸適應往後10個星期既跑+行訓練計劃。[/size=5][/b][/teal]

[teal]1st-4th day:行20mins步
5th-8th day:行30mins步[/size=4][/b][/teal]

[maroon]以下是10個星期既跑+行訓練計劃,於星期一三五六訓練。其餘日子可用作休息。[/size=5][/maroon]

[maroon]Week 1:跑2mins,行4mins(完成5個循環)
Week 2:跑3mins,行3mins(完成5個循環)
Week 3:跑5mins,行2.5mins(完成4個循環)
Week 4:跑7mins,行3mins(完成3個循環)
Week 5:跑8mins,行2mins(完成3個循環)
Week 6:跑9mins,行2mins(完成2個循環),之後再跑8mins
Week 7:跑9mins,行1min(完成3個循環)
Week 8:跑13mins,行2mins(完成2個循環)
Week 9:跑14mins,行1min(完成2個循環)[/size=4][/b][/maroon]
[red]注意:完成Week 9訓練,徜若累的話,再係Week 9訓練多一次直至到Week 10[/size=5][/b][/red]
[maroon]Week 10:跑30mins[/maroon][/size=4]
#102013/06/17, 7:06:37 早上
引用快速引用
秒後自動載入第2
下一頁
發表文章發起投票