HKGaldenApp臺
發表文章發起投票
咪用手機呢D中共字眼啦
Good0Bad0
2013/06/16, 6:06:29 早上
本貼文共有 93 個回覆
此貼文已鎖,將不接受回覆
手提電話台囉。
#212013/06/16, 7:40:37 早上
引用快速引用
叫携帯台
#222013/06/16, 7:42:19 早上
引用快速引用
下...原來手機都係...
#232013/06/16, 7:48:53 早上
引用快速引用
會唔會反上腦呢?
手機好正常姐喎
反而手提電話就可圈可點

可咩圈可點
你知唔知可圈可點咩意思

呢個我真心柒左
但唔代表手機呢個詞有問題
老一輩都係咁用啦

屌你,以前叫手提電話!

根本一直兩個都有人叫
我唔係老吹,你自己SEARCH下
#242013/06/16, 7:51:30 早上
引用快速引用
會唔會反上腦呢?
手機好正常姐喎
反而手提電話就可圈可點

可咩圈可點
你知唔知可圈可點咩意思

呢個我真心柒左
老一輩都係咁用啦

大陸人咪再扮HK人啦
當你係民主派大陸人
但咪配合中共殖民

大陸人一講到呢D通常會堅持支那文化

ON9少陣啦
你講下"手機"呢個詞,點解係中共語言?
冇數據冇成,純粹廢UP,仲亂咁標籤人

http://newsbot.lib.cuhk.edu.hk/inews_main.html
呢個係中大個新聞存檔,你打"手機"兩個字,睇下最早係幾時,報章出現"手機"兩個字
真係屌柒你都哂氣

就算有新聞用又點 呢幾10年黎 中共語言係咁入侵香港
我只係知 以前 係香港 係沒人會叫手提電話做手機 只會叫手提
係得大陸洛黎既人先叫手機[/size=6]
#252013/06/16, 7:51:55 早上
引用快速引用
會唔會反上腦呢?
手機好正常姐喎
反而手提電話就可圈可點

可咩圈可點
你知唔知可圈可點咩意思

呢個我真心柒左
老一輩都係咁用啦

大陸人咪再扮HK人啦
當你係民主派大陸人
但咪配合中共殖民

ON9少陣啦

http://newsbot.lib.cuhk.edu.hk/inews_main.html
呢個係中大個新聞存檔,你打"手機"兩個字,睇下最早係幾時,報章出現"手機"兩個字
真係屌柒你都哂氣

我只係知 以前 係香港 係沒人會叫手提電話做手機 只會叫手提
係得大陸洛黎既人先叫手機[/size=6][/quote]
最早出現係報章既係1994年(呢個亦係個網既limit)
我唔認為有需要同你再作討論
#262013/06/16, 7:58:12 早上
引用快速引用
會唔會反上腦呢?
手機好正常姐喎
反而手提電話就可圈可點

可咩圈可點
你知唔知可圈可點咩意思

呢個我真心柒左
老一輩都係咁用啦

大陸人咪再扮HK人啦
當你係民主派大陸人
但咪配合中共殖民

ON9少陣啦

真係屌柒你都哂氣

最早出現係報章既係199[#FF0000]5[/#FF0000]年(呢個亦係個網既limit)
我唔認為有需要同你再作討論[/quote]
#272013/06/16, 8:00:04 早上
引用快速引用
會唔會反上腦呢?
手機好正常姐喎
反而手提電話就可圈可點

可咩圈可點
你知唔知可圈可點咩意思

呢個我真心柒左
老一輩都係咁用啦

大陸人咪再扮HK人啦
當你係民主派大陸人
但咪配合中共殖民

ON9少陣啦

真係屌柒你都哂氣

最早出現係報章既係199[#FF0000]5[/#FF0000]年(呢個亦係個網既limit)
我唔認為有需要同你再作討論[/quote][/quote]
一招收皮
#282013/06/16, 8:02:34 早上
引用快速引用
又係 sarina_uk
#292013/06/16, 8:03:45 早上
引用快速引用
會唔會反上腦呢?
手機好正常姐喎
反而手提電話就可圈可點

可咩圈可點
你知唔知可圈可點咩意思

呢個我真心柒左
老一輩都係咁用啦

大陸人咪再扮HK人啦
當你係民主派大陸人
但咪配合中共殖民

ON9少陣啦

真係屌柒你都哂氣

最早出現係報章既係1994年(呢個亦係個網既limit)
我唔認為有需要同你再作討論[/quote]
大陸人用名成日引用例子
但係唔知HK果陣係點
仲有HK以前咁多左報,成有人用大陸字
陳雲十幾年前登報都係用大陸字
#302013/06/16, 8:14:42 早上
引用快速引用
秒後自動載入第4
上一頁下一頁
發表文章發起投票