HKGalden玩具臺
發表文章發起投票
[非小圈子]模型同好會--歡迎任何同好入黎
各位愛好砌模型既朋友 :

呢度絶非小圈子,歡迎各位同好分享作品/製作過程/各項模型資訊,
[red]呢度無論係新手,老手,都一樣咁歡迎[/red]
有問題一定會有神通廣大既同好幫到你

眼見而家香港一年起碼有一間模型鋪/玩具鋪執粒
相信大家都唔想再過多幾年,香港一間模型鋪都唔剩呱?

[blue]高登模型同好會 BLOG [/blue][/size=4][/b]
高登巴打作品、舊POST、有用資料、教學 ,歡迎各位同好入黎睇睇 :
http://hkgoldenmodel.blogspot.com
(個blog係原自高登,請新入黎嘅同好唔好介意 )

*如非自己作品
請註明轉貼,免傷和氣
尤其係轉貼自其他論壇o既作品[/size=2]
Good0Bad0
2013/06/17, 9:06:42 上午
本貼文共有 71 個回覆
此貼文已鎖,將不接受回覆
自己攪唔掂
入黎欣賞下巴打既作品

砌砌下就得
po下相同同好一齊研究下
技術就好快會提升
#512013/06/25, 10:52:06 晚上
引用快速引用
po 下不才啲柒作推下先

BB 刹帝利 (開盒)

BB 刹帝利
全素組極速完成

開盒,簡簡單單

#522013/06/26, 12:08:18 凌晨
引用快速引用
之前睇到有D問基本功嘅 post,咁不材就略為分享一下:
要砌模型咁就一定需要一把剪鉗
左邊係鴨記買嘅薄刃剪鉗,右邊係田宮金剪

剪件時先離開部件剪,然後連水口位先整個剪出黎

再用剪鉗直接將水口剪走
今次先用鴨記剪鉗剪

效果都ok

而另外一邊我用田宮金剪去剪

效果更佳,幾乎完全唔使再筆刀或砂紙

如果真係需要打磨的話,可以用之前DS巴打提過嘅方法,
用女仕用黎磨指甲嘅打磨條去打磨
一邊係粗,一邊係幼

先用粗果邊磨幾下,會見到少少磨痕

再用滑果邊磨幾下,當堂滑淨晒,仲有拋光效果tim

貼紙可以先用鉗鉗出

然後貼上適當位置

遇到一D認真唔平嘅水口先至用筆刀去修整

話咁快就完成咗個頭

遇上有D有分模線同水口嘅位置,

單靠打磨條可能唔夠力,
可以考慮用海綿砂紙

剪一小塊然後磨

之係再用打磨條磨番滑佢

話咁快搞掂,素組完成

如果想再靚D,
可以考慮滲墨線,浮雕用白色marker油
#532013/06/26, 12:09:16 凌晨
引用快速引用
畫線:

今次用呢支出面文具舖買得到嘅0.05針筆

直接畫落去

如果畫錯咗

可以用擦膠擦走

但呢支筆嘅大缺點係容易甩色,畀手hi一hi已經甩咗,一定要噴coating 先得

畫完線感覺係咪好D?

#542013/06/26, 12:10:02 凌晨
引用快速引用
遲來的糭
素組完隻BB刹帝利,而家攞番出黎上色同少少分享
化妝前

先將整塊糭葉噴上黑色

然後用低壓近噴方式去細噴開稀咗嘅金屬綠(比平常噴油稀度較稀),
每個面由中心開始噴,而稜邊之間盡量唔噴

噴完每個面後,較番大少少氣壓,
再整體薄噴幾下以達至整體色彩融合

而「帶袖的」浮雕用番之前提過嘅方法上色:
先將整個噴上郡是(油性)白色

再用田宮琺瑯油黑色蓋過

乾咗之後用X20(田宮琺瑯油開油水)或者白電油去抺浮雕

完成

身用番深綠色,
腰間輸電管、米加粒子炮口等先上黑,然後銀,最後透明橙
光刀用螢光粉紅(Gaia)
最後金屬色部份噴多一層薄薄嘅透明黃